Duşa girdikten sonra gusül abdesti alınır mı? Duşa girdikten sonra gusül abdesti alınır mı?, Duş alınca gusül abdesti alınır mı?, Duştan sonra gusül abdesti nasıl alınır?, Gusül abdesti geç almak günah mı?, Gusül abdesti duşun sonunda alınır mı?, Banyo yaptıktan sonra gusül abdesti alınır mı?
Duşa girdikten sonra gusül abdesti alınır mı?
Duş alınca gusül abdesti alınır mı?, Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz. Ve normal davranış sayılır.
Duş alınca gusül abdesti alınır mı?
Duş alınca gusül abdesti alınır mı?,
Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz. Ve normal davranış sayılır. Duştan sonra gusül abdesti nasıl alınır?
Duştan sonra gusül abdesti nasıl alınır?,
Öyle bir yıkama ki, duş altında baştan aşağıya dökülen su, bedenin her yanını ıslatır da iğne ucu basacak kadar kuru yer kalmamış olursa gusül tamamlanmış olur. Yani, bedende iğne ucu basacak kadar da olsa kuru yer kalmadığı andan itibaren guslün tamamlandığı kabul edilir. Gusül abdesti geç almak günah mı?
Gusül abdesti geç almak günah mı?,
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar. Gusül abdesti duşun sonunda alınır mı?
Gusül abdesti duşun sonunda alınır mı?,
Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Banyo yaptıktan sonra gusül abdesti alınır mı?
Banyo yaptıktan sonra gusül abdesti alınır mı?,
Avret mahali yıkandıktan sonra yıkanmaya başlamadan; Küçük abdest veya namaz abdesti de denilen normal abdesti almak sünnettir. Bu abdestin yıkanmanın sonunda alınması yanlıştır. 31'den sonra normal abdest alınır mı?
31'den sonra normal abdest alınır mı?,
Nitekim Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem ilk önce avretini yıkar daha sonra namaz için aldığı abdesti alır ve daha sonra başına su döker ve tüm vücudunu üç defa suyla yıkardı. Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Ağza almak guslü bozar mı?
Ağza almak guslü bozar mı?,
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur. Kaç yaşında gusül alınır?
Kaç yaşında gusül alınır?,
Bir koca karısıyla oral seks yaparsa ve spermi boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül zorunludur; ancak, eğer sadece mezi (boşalma öncesi sıvılar) salınırsa, o zaman sadece abdest gerekir ve meziyi yıkamak zorundadır. Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?,
Mükellefiyet çağı; kişinin baliğ olması, yani bülûğa ermiş olması demektir. Kız olsun, erkek olsun aklı başında bulunan bir Müslümana namazın farz olması için büluğ dediğimiz erginlik çağına ermiş olması gerekir. Genellikle erkek çocukları 12-15, kız çocukları ise 9-15 yaşlan arasında erginlik çağına girerler. Cünüp ölürsem ne olur?
Cünüp ölürsem ne olur?,
Şakalaşma esnasında veya şehveti düşüncelerden dolayı kadının kendisinden gelen rutubet temizdir, gusul gerektirmez ve abdesti de bozmaz. Fakat kadınlardan genellikle şehvetin doruğunda gelen, meni geldi denilecek derecede olan, elbiseye de bulaşan sıvı necistir ve cenabete sebep olur. 1 gün cünüp gezilir mi?
1 gün cünüp gezilir mi?,
İnsanın eşiyle ilişki kurması veya rüya görmesi gibi mübah bir nedenle cünüp iken ölmesi, onun imanının zayıf olduğuna veya kötü sonuç üzere öldüğüne delil değildir. Nitekim sahabelerden Hanzala Radiyallahu anhu, cünüp iken şehit olmuş ve melekler onu yıkamıştır. Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?
Su var ama gusül alamıyorum ne yapmalıyım?,
Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir. Elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür. Zorunlu bir durum olmadıkça cünüp halindeki bir kişi gezmemeli, yememeli ve içmemelidir. İlk fırsatta gusül abdesti alınmalıdır.